Juhlapuhalluksesta Pohjalaisiin – musiikkia tunnelmasta toiseen

JUHLAPUHALLUKSESTA POHJALAISIIN – MUSIIKKIA TUNNELMASTA TOISEEN

Riihimäen Kesäkonserttien torstai tarjoaa musiikillisia nautintoja kaikkiaan viiden konsertin verran. Iltapäivällä High Five -kvintetti soittaa monipuolisen konsertin taidemuseolla ja illalla musiikkiväki kokoontuu Kino Sampoon kansainvälisestikin arvostetun urkuri Kalevi Kiviniemen säestämän Pohjalaisia-elokuvan äärelle.

Riihimäen taidemuseossa klo 17 High Five -puhallinkvintetti tarjoilee monipuolisen juhlapuhalluksen viiden eri puhallinsoittimen kokoonpanona. Kvintetti on lähtöisin Sibelius-Akatemiassa 2014 syntyneestä yhtyeestä. Kokoonpano on vuosien mukana elänyt, mutta nykyinen kokoonpano vakiintui syksyllä 2016. Heti yhtyeellä on ollut myös kysyntää Suomen rajojen ulkopuolelle.

High Five -puhallinkvintetissä soittavat huilisti Heidi Riikonen, oboisti Hilla Mäkinen, klarinetisti Elias Numminen, käyrätorvisti Ville Koponen sekä fagotisti Laura Clewer.

Konsertin aluksi kuullaan nuoren suomalaisen säveltäjän Perttu Pölösen Rubikin kuutioksi nimetty kvintetto, joka valmistui talvella 2014–2015 ja sai kantaesityksensä Budapestissa keväällä 2015. Konsertin muita säveltäjiä ovat Hall, Ligeti ja Nielsen.

Illalla klo 20 urkumusiikin ja elokuvan ystävät kokoontuvat 100-vuotiaaseen Kino Sampoon nauttimaan urkuri Kalevi Kiviniemen livesäestämästä Pohjalaisia-mykkäelokuvasta. Jalmari Lahdensuon ohjaama elokuva sai ensi-iltansa 1925 Helsingissä. Elokuva perustuu samannimiseen näytelmään, joka kantaesitettiin Suomen Kansallisteatterissa jo vuonna 1914.

Konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi lukeutuu maailman huippu-urkureiden terävimpään kärkeen. Hän on konsertoinut Euroopan lisäksi laajalti ympäri maailmaa. Myös tulevana kesänä häntä kuullaan estradeilla Pariisista Koreaan ja yksistään Saksassa hän soittaa tänä vuonna liki 20 konserttia. Hän on myös toiminut lukuisten merkittävien kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa ja pitänyt mestarikursseja niin Suomessa kuin ulkomailla. Ahkeran esiintymisen ohella hän on ehtinyt tehdä yli 160 levytystä ja saanut niistä lukuisia palkintoja.

Torstai käynnistyy musiikin osalta jo aamulla, sillä Riihimäen Eteläisen koulun Matinsalissa järjestetään kaksi lastenkonserttia klo 9.00 ja 10.15. Nämä päiväkoti-ikäisille tarkoitetut esitykset kertovat Urpon ja Turpon eläinystävistä. Riihimäen musiikkiopiston opettajista ja entisistä oppilaista koottu 10-henkinen yhtye todella tietää, mistä lapset pitävät.

Urpon ja Turpon eläinystävät tavataan myös puolenpäivän Maistiaiskonsertissa Riihimäen musiikkiopistolla.

8.6. klo 9.00 ja 10.15 Matinsali
Lastenkonsertit
Urpon ja Turpon eläinystävät

8.6. klo 12.00 Riihimäen musiikkiopisto
Maistiaisia lastenkonserteista

8.6. klo 17.00 Riihimäen taidemuseo
Juhlapuhallus
High Five -puhallinkvintetti
Heidi Riikonen (huilu), Hilla Mäkinen (oboe), Elias Numminen (klarinetti), Laura Clewer (fagotti) ja Ville Koponen (käyrätorvi)

8.6. klo 20.00 Kino Sampo
Pohjalaisia
Kalevi Kiviniemi, urut
Mika Koivusalo, akustiikka