Taiteellinen johto

”Tuomas Turriagon Sonaattilevyn tarttumapinnat säihkyvät!”
– Kare Eskola, Yle 2022


”Tuomas Turriago spelar med beundransvärd virtuositet: antingen är spelandet lätt för honom eller så har han övat benhårt.”
– Wilhelm Kvist, Hufvudstadsbladet 2009


Säveltäjä, pianisti ja kapellimestari Tuomas Turriagon uraa on siivittänyt kyltymätön intohimo ja rakkaus musiikkiin, soittimesta, tyylistä ja genrestä riippumatta. Tuomas aloitti pianonsoiton 7 vuotiaana, voittaen useita kilpailuja vain pari vuotta myöhemmin ja jo 11-vuotiaana hän soitti Jyväskylä Sinfonian solistina Mozartin pianokonserton K 488. Säveltämisen hän aloitti 9-vuotiaana. Hänen pianistin uransa on ollut kamarimusiikkipainotteinen ja lisäksi hän on toiminut Säestyksen Lehtorina TAMKissa vuodesta 2004 ja kamarimusiikin ja prima vistan tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2019. Lisäksi hän on opettanut useilla pianon mestarikursseilla ja mm Nuorten Pianoakatemiassa. Hän on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden solistina ja soittanut lukuisilla suomalaisilla musiikkijuhlilla sekä esiintynyt myös mm Saksassa (Berliinin Filharmonian kamarisali, Frankfurtin Alte Oper sekä Hampurin Spiegelsaal), Unkarissa, Virossa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Israelissa, Etelä-Koreassa ja Singaporessa. Hänen vakiopartnereihinsa ovat lukeutuneet mm Michael Sanderling ja Pacho Flores. Hän on ollut aktiivinen nykymusiikin puolestapuhuja sekä pianistina että kapellimestarina, ja hän on kantaesittänyt lukuisien säveltäjien teoksia, mm Cecilia Damström, Minna Leinonen, Maria Kallionpää, Paavo Heininen, Mikko Heiniö ja Olli Virtaperko.

Turriago voitti ensimmäisen palkinnon Kilin pohjoismaisessa kilpailussa 1992 ja toisen palkinnon Jyväskylän Pianokilpailussa 2001.
Turriagon 49 teosta käsittävään sävellystuotantoon kuuluu mm. kaksi kamarioopperaa, kaksi pianosonaattia, sonaatit tuuballe ja pianolle, trumpetille ja pianolle, käyrätorvelle ja pianolle, alttosaksofonille ja pianolle, huilulle ja pianolle, nokkahuilulle ja cembalolle sekä soolokitaralle, kaksi jousikvartettoa, sinfonia jousille ja kaksi kamarioopperaa. Keväällä 2024 Tampere Filharmonia ja Pacho Flores solistina kantaesittävät Turriagon trumpettikonserton, joka on Tampere Filharmonian tilausteos. Hänen musiikkiaan ovat kustantaneet Fennica Gehrman ja Uusinta Kustannus.

Tuomas on toiminut vuodesta 2010 säännöllisesti TampereRawn ja TAMK/Musiikin kapellimestarina, on Tampereen Kamarioopperayhdistyksen perustajajäsen ja kapellimestari ja on johtanut lisäksi mm. Vaasan, Seinäjoen ja Mikkelin kaupunginorkestereita, sekä Tampere Chamberia ja Tampere Filharmonian Vaskia. Tuomaksen monipuolisuutta ja ennakkoluulottomuutta kuvastaa, että hän oli Tampereen Teatterikesässä jymymenestyksen saavuttaneen hippimusikaali Hairin kapellimestari vuonna 2019.

Tuomas on levyttänyt Alba ja Pilfink -levymerkeille. Hänen uusin CD-levynsä Sonatas (Pilfink Records) sisältää 4 Turriagon kamarisonaattia, soittajina Tuomaksen lisäksi Sami Junnonen, Joonatan Rautiola, Marko Hilpo, Tommi Hyytinen ja Harri Lidsle.

Hänet nimettiin kesällä 2019 ehdolle Suomen Musiikkikustantajien Liiton Vuoden taidemusiikin Säveltäjän palkinnon saajaksi.

Hänen työtään ovat tukeneet mittavilla apurahoilla mm Suomen Kulttuurirahasto ja Pro Musica -säätiö.

www.tuomasturriago.com

kuvaaja Ville Hautakangas