Pian juhlitaan!

PIAN JUHLITAAN!

Riihimäen Kesäkonserttien 36. festivaalikesä on aivan nurkan takana – viikon päästä sunnuntain taittuessa iltaan on Riihimäen seudulla nautittu yhteensä 17 toinen toistaan ainutkertaisempaa konserttia.

Vuosi 2017 näyttäytyy Kesäkonserteissakin erityisesti Suomen suurena juhlana. Festivaali on Suomi 100 -statuksen myötä valittu mukaan juhlavuoden viralliseen ohjelmaan ja maamme mainiot tekijät pääsevät esiin niin taiteilija- kuin ohjelmistovalinnoissakin.

Kansainvälisistä huipputähdistämme Riihimäelle ehtivät Meta4, Olli Mustonen ja Kalevi Kiviniemi. Keskiviikkona 7. kesäkuuta 50-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Olli Mustonen juhlii kuten mestaripianisti sen parhaiten taitaa: kotikuntansa Hausjärven komeassa kirkossa konsertoiden! Maailman merkittävimpiä lavoja kiertänyt Meta4 konsertoi Suomen lasimuseossa sadan suomalaisen lasitarinan ympäröimänä, mutta piipahtaa myös ilahduttamassa kauppareissullaan olevia kulkijoita Riihimäen Prisma-keskuksessa. Meta4 katsahtaa ohjelmassaan juhlavuoden kunniaksi kauas Suomen historiaan, 1700-luvun loppuun ja Tulindbergin jousikvartettoon.

Kalevi Kiviniemi puolestaan tuo Riihimäelle ainutlaatuisen elokuvakonsertin livesäestämällä Artturi Järviluoman ”Pohjalaisia”-mykkäelokuvan vuodelta 1925. Mahtavan urkuhäjyn konsertti juhlistaa mitä parhaiten Riihimäen nostalgisen elokuvateatterin, Kino Sammon 100-vuotisjuhlavuotta.

Maailman vanhimman orkesterin, Tanskan Kuninkaallisen Oopperan 1. soolosellisti ja Kesäkonserttien taiteellinen johtaja Joel Laakso puolestaan konsertoi sisarensa, pianisti Anna Laakson kanssa. Historia havisee kenties voimakkaammin kuin Kesäkonserteissa aiemmin, sillä kaksikon isä Ilari Laakso perusti konserttisarjan vuonna 1982 ja toimi pitkään sen johtajana. Nyt lapset konsertoivat vanhassa kotikaupungissaan, vanhalla tutulla festarilla ohjelmassaan isänsä säveltämä teos.

Jotakin vanhaa, sinistä ja käytettyä on jo kyllin, uutta taas tarjoilevat erityisesti sarjan tuoreimmat kokoonpanot: Sibelius-Akatemian puhaltajien High Five -kvintetti sekä Aki Rissanen Trio. Jazzareiden ohjelmiston ohella tuoreinta suomalaista musiikkia tarjoilee High Five, jonka ohjelmassa kuullaan mm. sävelkellon keksijän, Perttu Pölösen kvintetto parin vuoden takaa.

Sinivalkoinen juhlaviikko päättyy suistamolaisiin illatsuihin, kun suomalaisten kansanmuusikoiden ja karjalaisen kansanmusiikkiperinteen pitkän linjan tutkijoiden kymmenhenkinen kokoonpano esittää Anne-Mari Kivimäen johdolla ”Lakkautettu kylä”-konserttikokonaisuuden. Ilta on kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle, menetetylle Karjalalle ja sen evakoille.

Maksuttomia konsertteja Kesäkonserteista on noin puolet ja niiden ohjelmasta vastaavat ”Urpo ja Turpo”-lastenkonserttien riihimäkeläismuusikot, Suomen Kansallisoopperan käyrätorviduo, Anna ja Joel Laakso, Meta4 sekä Kesäkonserttien oma väki.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Charlotta Kivistö
050 358 5200 / riihimaen.kesakonsertit@riihimaki.fi