Puoli vuotta kesään– mysteerejä marraskuuhun

Perjantai 19.11.2021

pe 19.11.2021, klo 19.00 Suomen lasimuseo, 30/25 €

RAKKAUDEN MYSTEERI

Aarne Pelkonen, baritoni
Heini Kärkkäinen, piano
Ismo Eskelinen, kitara
tähtitanssija Minna Tervamäki

Tan Dun: Seven Desires for guitar
Franz Schubert: An Silvia
Gerald Finzi: O Mistress Mine
Jean Sibelius: Kom nu hit död
Gerald Finzi: Come Away, Death
Gerald Finzi: It was a Lover and his Lass
Jean Sibelius: Hållilå, uti storm och regn
Robert Schumann: Dichterliebe – Runoilijan rakkaus

”Kun katsahdan sun silmiis vain, niin häipyy tuska rinnastain!”. Rakkaus, tuo mysteerien mysteeri! Oopperalaulaja Aarne Pelkosen yhdessä pianisti Heini Kärkkäisen kanssa esittämä Schumannin laulusarja tuo marraskuiseen perjantai-iltaan rakkauden lämpöä, ihmeen ihanaa toukokuuta ja sypressivihkoja, mutta myös kyyneliä, hummailevaa elämää ja kuoleman mustaa harsoa.

Riihimäen Kesäkonserttien taiteellisen johtajan Ismo Eskelisen soittama Tan Dunin musiikillinen minidraama soolokitaralle sai kantaesityksensä New Yorkissa marraskuussa 2002. Mitä käykään, kun espanjalainen flamencokitara halajaa pipaksi, kiinalaiseksi luutuksi? Tarinan käänteissä mukana upea tähtitanssija Minna Tervamäki.

Aarnen ja Ismon yhteisinä numeroina kuullaan reilu kourallinen Shakespearen innoittamia lied-helmiä, mukana mm. Sibeliuksen kaksi kitarasäestykselle kirjoitettua laulua Shakespearen Loppiaisaatto-näytelmästä.

H.G. Paloheimon nimikkokonsertin kesto noin 1h 45 min. Konsertissa on väliaika.

Lauantai 20.11.2021

la 20.11.2021, klo 15.00 Suomen lasimuseo, 25/20 €

HARMO JA MINÄ

Jussi Vatanen, kertoja
Ismo Eskelinen,
kitara

Mario Castelnuovo-Tedesco / Juan Ramón Jiménez: Harmo ja minä

”Harmo on pieni, villava ja pehmeä, pinnalta niin hienoinen että sen luulisi olevan pelkkää pumpulia, kokonaan vailla luita. Mutta sen silmien gagaattipeilit kiiltävät kovina kuin kaksi kristallinmustaa koppakuoriaista.”

Nobel-palkitun kirjailija Juan Ramón Jiménezin andalusialaisen elegian ”Harmo ja minä” kieli soljuu kuin musiikki Tyyni Tuulion suomennoksessa vuodelta 1957. Teos on kaunis kuvaus ihmisen ja hopeanharmaan aasin ystävyydestä, muistoista ja elämän pienistä iloista. Firenzeläislähtöinen, sittemmin Yhdysvalloissa erityisesti elokuvamusiikin säveltäjänä työskennellyt Mario Castelnuovo-Tedesco sävelsi kirjaan perustuvan sarjan kitaralle ja kertojalle vuonna 1960. ”Harmo ja minä” piirtää kuulijoilleen satumaisen hetken meripihkanvärisine muskatellirypäleineen ja tummanvioletteine viikunoineen, ”joista hunaja tiukkuu kirkkaina pisaroina”. Tarinassa on todella terästä – ”terästä ja kuun hopeaa samalla kertaa”.

Ainutlaatuisen konserttikokemuksen tarjoilee näyttelijä Jussi Vatanen sekä Kesäkonserttien taiteellinen johtaja Ismo Eskelinen.

Väliajattoman konsertin kesto on noin 1 h.

Sunnuntai 21.11.2021

su 21.11. klo 17.00 Suomen lasimuseo, 25/20 €

SUNNUNTAISÄVELIÄ

Adrian Ibañez-Resjan, viulu
Alicia Ibañez-Resjan, piano

Jean Sibelius: Kolme kappaletta op. 79
Souvenir
Tempo di Minuetto
Danse caractéristique

Aleksandr Skrjabin: Deux Poèmes op. 32
Andante cantabile
Allegro, con eleganza, con fiducia

Sebastian Fagerlund: Materie

Ernest Chausson: Poème op. 25

Fritz Kreisler:  Wieniläinen kapriisi
Fritz Kreisler: Kiinalainen tamburiini

Nuorten taiteilijoiden sunnuntainen konsertti on silkkaa herkkua kaikille kamarimusiikin ystäville!

Ohjelma on hurmaava läpileikkaus rakastettuihin piano-viuluduettoihin Jean Sibeliuksen kappaleista viulumestari Kreislerin säveliin. Sebastian Fagerlundin teos on viimeisimmän Kuopion viulukilpailun tilausteos; kilpailun, jonka kolmivuotiaana soitto-opintonsa aloittanut Adrian Ibañez-Resjan juuri pandemian kynnyksellä tammikuussa 2020 voitti.

Adrian esiintyy Riihimäellä sisarensa, pianisti Alicia Ibañez-Resjanin kanssa. Neljävuotiaana pianonsoiton aloittaneelle Alicialle on veljensä tavoin kertynyt kilpailumenestystä: muun muassa ensimmäinen palkinto kansainvälisessä Stockholm-kilpailussa vuonna 2014 sekä Golden Classical Music Awards -kilpailussa New Yorkissa vuonna 2018.

Väliajattoman konsertin keston noin 1 h.

Oikeudet ohjelman muutoksiin pidätetään.