Ohjelma 2020

Tiistai 19.5.2020

18.00 Riihimäen teatteri, 15 / 10 € (aikuinen / alle 18-vuotias)
perhelippu: kaksi aikuista ja yksi lapsi tai
yksi aikuinen ja kaksi lasta -5 € lippujen yhteissummasta

PEKKA JA SUSI  

Jussi Vatanen, kertoja
Tuomas Pirilä, kapellimestari
Hyvinkään orkesteri

Prokofjev: Pekka ja susi op. 67, sinfoninen satu kertojalle ja orkesterille

Pekka ei sutta pelkää! Rakastettu klassikko Pekka ja susi on vanha venäläinen kansansatu, jonka Sergei Prokofjev laati ja sävelsi vuonna 1936. Jokaista tarinan hahmoa esittää oma instrumenttinsa, joten teos on oiva tapa tutustua orkesterisoittimiin. Riihimäen Kesäkonserteissa Pekan ja suden kertojan rooliin sukeltaa näyttelijä Jussi Vatanen ja Hyvinkään orkesteria johtaa Tuomas Pirilä.

Tiistai 2.6.2020

klo 12.00 Granitin aukio

LIPUNNOSTO 

Riihimäen Kesäkonsertit alkaa lipunnostolla Granitin aukiolla!

klo 12.05 Kahvila Villa Wanilja

TAITEILIJATAPAAMINEN  

19.00 Suomen lasimuseo, 30 / 28 / 25 €

Avajaiskonsertti
SIELULINTU

Olli Mustonen, piano
Karen Gomyo,
viulu
Julian Steckel, sello

Mustonen: Sielulintu
Mozart:  Pianotrio G-duuri, K 564
Martinů: Pianotrio nro 2 d-molli, H 327
Dvorak: Pianotrio nro 3 f-molli, op. 65

“Musiikin kuuntelussa kuuloaisti on vapautunut alkuperäisistä tehtävistään, kuten ympäristön ja sen mahdollisten vaaratilanteiden vartioinnista”, kirjoittaa musiikin tohtori Leena Unkari-Virtanen. Musiikki siirtää kuulijansa salaperäiseen maailmaan. Riihimäen Kesäkonserttien 2020 avajaiskonsertissa on erityisesti läsnä nuorena kypsyneiden säveltäjien mysteeri – ihmelapsi Mozartista mystikko Mustoseen. Karen, Olli ja Julian esiintyvät ensi kertaa yhdessä!

Keskiviikko 3.6.2020

12.00 Riihimäen Prisma

MAISTIAISIA illan konsertista

17.00 Riihimäen taidemuseo, 20 €

BACHIA ARJEN YLÄPUOLELLA

Julian Steckel, sello

Bach: Soolosellosarja nro 3 C-duuri

Sävellystyön taidokkuus ja ylimaallinen henkisyys lienevät eräitä syitä, joiden vuoksi Bachin musiikki on kaikkialla maailmassa valtavan suosittua. Sellisti Jukka Rautasalo kirjoittaa: “Hänen [Bachin] käyttämänsä jumalallinen musiikin teoria oli nimeltään sfäärien harmonia, ja hänen sfäärisen harmoniaopin mukaisesti soiva soittimensa maailmankaikkeus.” Julian Steckel, yksi aikamme johtavista sellisteistä, nostaa kuulijansa hetkeksi arjen yläpuolelle, mysteerien maailmaan.

19.00 Suomen lasimuseo, 30 / 28 / 25 / 22

VENETSIAN KARNEVAALI

Karen Gomyo, viulu
Julian Steckel, sello
Irina Zahharenkova, piano
Ismo Eskelinen, kitara

Ravel: Jeux d’eau, M 30
Ravel: Ondine (Gaspard de la nuit)
Beethoven: Sellosonaatti nro 3 A-duuri, op. 69
Tan Dun: Seven Desires
Biber: Passacaglia g-molli (Mysteerisonaatit)
Paganini: Sonaatti nro 1 op. 2
Paganini: Romanssi (Grand Sonata)
Paganini: Venetsian karnevaali op. 10

Paganinista levitettiin juttuja, joiden mukaan hän oli tehnyt sopimuksen itsensä paholaisen kanssa. Säveltäjän aikalaiset kertoivat, että Paganini soitti viulua niin ylimaallisesti, että ihmiset menivät sekaisin, naiset pyörtyilivät. Aikansa rocktähden karisma ja koskettavuus ovat kantaneet meidän päiviimme saakka. Saman aikakauden toinen supertähti Beethoven lähti omille teilleen ja räjäytti musiikin siihenastiset rakenteet. Vallankumouksellisen säveltäjän syntymästä on kulunut 250 vuotta. Konsertin aluksi sukelletaan pinnan alle Ravelin kanssa. Mysteerien maailmaan ja karnevaalitunnelmaan johdattavat taiturimme Karen, Julian, Irina ja Ismo.

Torstai 4.6.2020

12.00 Feeniks Café

MAISTIAISIA illan konsertista
& TAITEILIJATAPAAMINEN

16.00 Suomen lasimuseo, 15 €

LASIKIERROS

Kurkistus Riihimäen lasimaailmaan ennen ja nyt.

17.00 Riihimäen taidemuseo, 20 €

BACHIA ARJEN YLÄPUOLELLA

Karen Gomyo, viulu

Bach: Sooloviulusarja nro 3 E-duuri
Ysaye: Sonaatti nro 2 a-molli op. 27, ”Obsession”

 

Sävellystyön taidokkuus ja ylimaallinen henkisyys lienevät eräitä syitä, joiden vuoksi Bachin musiikki on kaikkialla maailmassa valtavan suosittua. Sellisti Jukka Rautasalo kirjoittaa: “Hänen [Bachin] käyttämänsä jumalallinen musiikin teoria oli nimeltään sfäärien harmonia, ja hänen sfäärisen harmoniaopin mukaisesti soiva soittimensa maailmankaikkeus.” Riihimäellä kaksi vuotta sitten ihastuttanut valovoimainen viulisti Karen Gomyo palaa kaupunkiin ja nostaa kuulijansa hetkeksi arjen yläpuolelle!

19.00 Suomen lasimuseo, 30 / 28 / 25 €

RAKKAUDEN MYSTEERI

Aarne Pelkonen, baritoni
Karen Gomyo,
viulu
Adrian Ibañez-Resjan, viulu
Julian Steckel, sello
Irina Zahharenkova, piano
Ismo Eskelinen, kitara

Mozart, sov. Porro: Grand Trio (viulusonaatti e-molli)
Fagerlund: Materie
Sibelius: kaksi laulua Shakespearen Loppiaisaatto-näytelmästä
ja muita Shakespeare-aiheisia lauluja muun muassa Schubertilta
Schumann: Dichterliebe, op. 48

Romanttinen ja epäonninen rakkaus ah, mitä musiikin ja runouden polttoainetta! Schumann lienee riutunut rakkaudessa, kun sävelsi Dichterliebeä. Samaan aikaan hän nimittäin kävi oikeudenkäyntiä rakastettunsa Clara Wieckin isää vastaan, koska isä piti häntä sopimattomana sulhasehdokkaana. Aarne Pelkonen, yksi nuoren polven menestyneimmistä oopperalaulajista, eläytyy rakkauden mysteeriin Suomen lasimuseossa. Schumannin lisäksi konsertissa kuullaan Mozartia, Fagerlundia ja Sibeliusta. Aarnen ohella lavalla hehkuvat Karen, Irina, Julian, Adrian ja Ismo.

Perjantai 5.6.2020

12.00 Feeniks Café

MAISTIAISIA illan konsertista
& TAITEILIJATAPAAMINEN

13.00 Puistonkulma

SENIORIKONSERTTI

Vuoden nuoret taiteilijat
Adrian Ibañez-Resjan, viulu
Alicia Ibañez-Resjan, piano

17.00 Riihimäen taidemuseo, 20 €

VUODEN NUORET TAITEILIJAT

Adrian Ibañez-Resjan, viulu
Alicia Ibañez-Resjan, piano

Sibelius: Kolme kappaletta op. 79
Sibelius: Kaksi humoreskia op. 89
Chopin: Nocturno op. 62 nro 2
Kreisler: Recitativo & scherzo
Kreisler: Wieniläinen kapriisi
Kreisler: Kiinalainen Tamburiini
Chausson: Poème op. 25

 

Adrian Ibañez-Resjan voitti alkuvuonna Kuopion viulukilpailun. Kaikki Kuopion kilpailut seurannut viulunsoiton professori Tuomas Haapanen kuvasi tämänvuotista kisaa huimaavan korkeatasoiseksi ja tuomariston puheenjohtajan, professori Elina Vähälän sanoin Adrianista on kypsynyt “syvällinen muusikko, jonka soittaessa nousee iho kananlihalle ja vähän tippakin linssiin”.

 

Adrian esiintyy Riihimäellä sisarensa, pianisti Alicia Ibañez-Resjanin kanssa. Alicia on esiintynyt nuorena taiteilijana muun muassa Tanskassa ja Italiassa. Hänelle on kertynyt myös kilpailumenestystä: muun muassa I palkinto kansainvälisessä Stockholm-kilpailussa (2014) ja I palkinto Golden Classical Music Awards kilpailussa (New York).

Lauantai 6.6.2020

16.00 Suomen lasimuseo, 20 €

HARMO JA MINÄ

Jussi Vatanen, kertoja
Ismo Eskelinen,
kitara

Castelnuovo-Tedesco / Jimenez: Harmo ja minä

Harvinainen teos Harmo ja minä on koskettava ja kaunis kuvaus ihmisen ja aasin ystävyydestä. Nobel-palkitun kirjailijan Juan Ramón Jiménezin runot ovat suorastaan ekstaattista luonnon, maaseudun ja lasten kuvailua. Runot säveltänyt italialainen Mario Castelnuovo-Tedesco muutti 1930-luvulla juutalaisvainojen alta Yhdysvaltoihin. Hän elätti itsensä elokuvamusiikilla, ja muu hieno sävellystyö jäi varjoon lukuun ottamatta kitaramusiikkia, jota hän sävelsi muun muassa Andrés Segovialle. Viime aikoina esille on alkanut vähitellen päästä muukin Castelnuovo-Tedescon tuotanto. Runouden ja musiikin silmäkulmia kostuttavaan liittoon johdattavat Jussi ja Ismo, jotka ovat molemmat ponnistaneet taidelajiensa eturiviin savolaisesta maalaismaisemasta Sonkajärveltä.

19.00 Punainen talo, 20 €

BLUE IN GREEN

Johanna ja Mikko Iivanainen Duo

Lempeä, luonnollinen ja soljuvan lyyrinen äänimaisema odottaa kuulijaa, kun kahden huippumuusikon duo loihtii lempikappaleistaan herkkävireisen ja tunnelmallisen illan. Konsertissa kuullaan Johannan ja Mikon oman tuotannon lisäksi laajalla skaalalla valikoituja lainasävelmiä, joiden aihepiirit pureutuvat pohtimaan elämän suurta mysteeriä. ”A life is but a dream of blue in green” – Blue in green – Bill Evans / Cassandra Wilson.

Sunnuntai 7.6.2020

16.00 Suomen lasimuseo, 30 / 28 / 25 €

Päätöskonsertti
ELÄMÄN RIEMUA!

Virtuosi di Kuhmo:
Eriikka Maalismaa, Anna-Leena Haikola, Kati Kuusava, Reeta Maalismaa
– viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma, Olli Kilpiö – alttoviulu
Tomas Nuñez, Mikko Ivars – sello

Ismo Eskelinen, kitara

Boccherini: Kvintetto kitaralle ja jousille D-duuri,  ”Fandango”
Bunch: String Circle
Mendelssohn: Oktetto Es-duuri op. 20

Riihimäen Kesäkonserttien 39. festivaaliviikko päättyy Mendelssohnin elämän riemua tulvillaan olevaan Oktettoon. Miten ikuisesti elämään jääneen mestariteoksen voi luoda vain 16-vuotiaana? Siinäpä mysteeriä kerrakseen. Musiikkikriitikko Conrad Wilson onkin sanonut, että nuorekas into, loisto ja täydellisyys tekevät Oktetosta yhden 19. vuosisadan musiikin ihmeistä. Konsertin alkupuoliskolla lumoudutaan tanssillisista rytmeistä, kun lasimuseon salin valloittaa Boccherinin Fandango. Estradilla ovat Ismo ja Virtuosi di Kuhmo.

Oikeudet ohjelman muutoksiin pidätetään.