Ohjelmisto 2022

TIISTAI 7.6.

klo 12.00 Granitin aukio

AVAJAISFANFAARI

Lauri Bagge, kitara
Renne Haapanen, kitara
Marko Kampman, kitara
Roope Liikanen, basso

Riihimäen musiikkiopiston ja Kesäkonserttien yhteinen avajaisfanfaari käynnistää festivaaliviikon – perinteiseen malliin!

klo 19.00 Suomen lasimuseo 30 €

AVAJAISKONSERTTI – JUHLAN AIKA!

Baiba Skride, viulu
Harriet Krijgh, sello
Lauma Skride, piano

Ludwig van Beethoven: Pianotrio nro 11 B-duuri op. 11 ”Gassenhauer trio”
Pjotr Tšaikovski: Pianotrio a-molli op. 50 ”suuren taiteilijan muistolle”

Varsinaisen 40-vuotisjuhlafestivaaliviikon avajaiskonsertissa kuullaan kaksi pianotriokirjallisuuden järkälettä – wieniläisillä kaduilla, gassen, vislailluista sävelistä innoituksensa saanut Beethovenin trio vuodelta 1797 sekä kerrassaan hurmaava, koko elämän kirjon sävelkudokseensa kietonut Tšaikovskin teos Nikolai Rubinšteinin muistolle. Tämän musiikillisen ilotulituksen tarjoilee kansainvälisten kiintotähtien muodostama trio, joka esiintyy ensi kertaa Suomessa kamarimusiikkikonsertissa tänä iltana. Latvialainen huippuviulisti Baiba on lukuisten suomalaisten orkestereiden rakastettu vakiosolistivieras. Yhdessä sisarensa Lauman sekä hollantilaisen Harrietin kanssa Baiba muodostaa vastustamattoman trion, jolle erityisen ominaista on temperamenttinen soittotyyli.

KESKIVIIKKO 8.6.

klo 16.00 Riihimäen taidemuseo 20 €

KESKIVIIKON KLASSIKOT

Irina Zahharenkova, piano

Ludwig van Beethoven: Pianosonaatti nro 8 c-molli op. 13 ”Pateettinen sonaatti”
Johannes Brahms: Intermezzot op. 118
Ludwig van Beethoven: Pianosonaatti nro 14 cis-molli op. 27 nro 2 ”Kuutamosonaatti”

Ne kaikkein rakastetuimmat Beethovenit ja hunajaisimmat Brahmsin intermezzot, ympärillään Maija Isolan kuoseja Amforasta Unikkoon – voisiko kesäpäivän konsertilta enempää toivoakaan? Kansainvälisissä kilpailuissa päätähuimaavaa menestystä nauttinut huippupianisti Irina Zahharenkova kietoo keskiviikkoiltapäivässä kuulijansa Kuutamosonaatin sävelin.

klo 19.00 Suomen lasimuseo 30 € / 20 € OP:n omistaja-asiakaslippu

PIKKULAUANTAI

Ismo Eskelinen, kitara
Baiba Skride, viulu
Harriet Krijgh, sello
Lauma Skride, piano

A. Mozart / Jean Pierre Porro: Grand Trio
Niccolò Paganini: Sonata concertata
Radamés Gnattali: Sonaatti kitaralle ja sellolle
Johannes Brahms: Pianotrio nro 1 B-duuri op. 8

Keskiviikkoillan konsertti vie matkalle Wienistä eteläisen Italian kautta Brasiliaan ja takaisin. Musiikin genrerajat liukuvat sulavan soljuvasti, kun Baiba, Harriet ja Lauma saavat rinnalleen Kesäkonserttien taiteellisen johtajan, kitaristi Ismo Eskelisen. Kitara oli vahvasti läsnä 1800-luvun alun kamarimusisoinnissa, kuten konsertin alkupuoli osoittaa: aluksi Mozartin viulusonaatista kuullaan säveltäjän aikalaisen, Jean Pierre Porron sovitus kitaralle, viululle ja sellolle sekä eteläitalialaisen kansanmusiikin inspiroima Pagininin sonata concertata, jonka Baiba ja Ismo soittivat ensi kertaa yhdessä vuonna 2005. Klassikkojen ohella alkuiltaa värittää brasilialainen Radamés Gnattali, jonka musiikki huokuu brasilialaisia jazzvaikutteita ja tyypillisiä eteläamerikkalaisia sävyjä. Väliajan jälkeen palataan jälleen Wieniin ja kietoudutaan nuoren, vasta parikymppisen Johannes Brahmsin säveltämän ensimmäisen pianotrion säveliin.

TORSTAI 9.6.

klo 19.00 Suomen lasimuseo 30 €

HAAVEKUVIA

Aarne Pelkonen, baritoni
Jukka Perko, saksofoni
Seppo Kantonen, piano
Eriikka Maalismaa, viulu
Jani Pensola, kontrabasso

Haavekuvia vie kauneimpien suomalaisten laulujen ja tekstien keskelle. Illan aikana­ kuullaan uusin sovituksin rakastettuja klassikoita, kuten Maailma on kaunis ja Nocturne, sekä uusia sävellyksiä Eino Leinon ja muiden mestareiden teksteihin. Soitinyhtye koostuu suomalaisen jazzin ja klassisen musiikkikentän kärkinimistä, joita kuullaan harvoin yhdessä. Konsertti kuljettaa kevätyön kuutamosta keskelle kesäyötä…

klo 22.00 Kino Sampo 20 €

SOIVA HILJAISUUS

Artturi Taira, säveltäjä ja multi-instrumentalisti

Finlandia-elokuva

Kun Suomi oli juuri irtautunut Venäjästä, oli itsenäistyneellä valtiolla ilmeinen tarve kirkastaa Suomi-kuvaa kansainvälisillä markkinoilla. Elokuva oli uusi ja vaikuttavaksi koettu väline. Niinpä ulkoministeriö tilasi vuonna 1920 suuren dokumenttielokuvan, jolla Suomea markkinoitiin ulkomailla. Elokuvan tekijöiksi palkattiin alan eturivin parhaat tekijät:  Suomi Filmi -yhtiö ja ohjaajat Erkki Karu ja Eero Leväluoma. Vuonna 1922 valmistui Finlandia-elokuva. Elokuva sai valtavan menestyksen ja siitä tehtiin ainakin seitsemän erikielistä versiota ja 50 esityskopiota. Finlandia-elokuvan näki aikoinaan arviolta kuusi miljoonaa ihmistä ympäri maailmanm ja teos merkitsi lajityyppinä kansainvälisestikin merkittävää, kontekstiltaan kokonaisvaltaista yhteisödokumenttia. Se oli ulkomaille suunnattu tiedottava totaalidokumentti, joka vaikutti jopa esikuvallisesti eurooppalaisten kansakuntadokumenttien buumiin; Finlandian innoittamana peräti kolmetoista valtiota teki oman filminsä. Finlandian ensi-ilta kiersi marras-joulukuussa sata vuotta sitten elokuvateattereissa ympäri Suomen. Vuoden 1922 viimeisenä päivänä se esitettiin Kino Sammossa Riihimäellä.

Nyt Finlandia-elokuvan säestyksen loihtii monipuolinen multi-instrumentalisti, säveltäjä ja tuottaja Artturi Taira, ja luvassa on poikkeuksellinen elokuvailta Kino Sammon idyllisessä miljöössä. Taira on tehnyt elokuvasäestyksiä mm. Espoo Ciné ja Loud Silents -elokuvafestivaaleilla sekä Kino Reginan sarjassa. Artturi Tairan elokuvasävellyksistä uusimpia voi kuulla mm. juuri ensi-iltansa saaneessa Huonot naiset -elokuvassa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo ry:n kanssa.

PERJANTAI 10.6.

klo 13.00 Puistonkulma

SENIORIKONSERTTI

Medini Arul Jothi, viulu ja kitara
Naoko Shibayama-Aarnio, piano

Johann Sebastian Bach: Soolosellosarja nro 1 G-duuri, BWV 1007, osa I Prélude
Heitor Villa-Lobos: Prelude nro 3 a-molli
Heitor Villa-Lobos: Prelude nro 1 e-molli
Heitor Villa-Lobos: Konsertto kitaralle ja pienelle orkesterille W502, osa I Allegro preciso
Astor Piazzolla: Estaciones Porteñas, osa I Verano Porteño
Ludwig van Beethoven: Viulusonaatti nro 5 F-duuri, ”Kevät”
Pablo de Sarasate: Danza Española nro 1, ”Malagueña”
Henryk Wieniawski: Viulukonsertto nro 2 d-molli op. 22, osa II Romance
Jean Sibelius: Viisi kappaletta viululle ja pianolle op. 81, osa I Mazurka

Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa kitaransoittoa ja Helsingin konservatoriossa viulunsoittoa opiskeleva nuori Medini hurmaa taituruudellaan!

klo 19.00 Suomen lasimuseo 30 €

BALLO

Virpi Räisänen, mezzosopraano ja viulu, viulaja
Janne Rättyä, harmonikka
Ismo Eskelinen, kitara

Vilma Jää, ääni

Mimi Kantola, live-elektroniikka
Julius Johansson, äänitekniikka

Heitor Villa-Lobos: Preludi nro 1
Reynaldo Hahn: Lauluja
Olli Mustonen: osia Minä elän -laulusarjasta Aleksis Kiven teksteihin
Jean Van der Vugt: The Fly

trad.: I wonder as I wander
Astor Piazzolla: Bordel 1900
Carlos Guastavino: Cantilenas Argentinas No. 10 “La Casa”
Carlos Guastavino: Bonita rama de Sauce
Anders Hillborg: Kväll
Outi Tarkiainen: Soai vácciiga buohtalaga (They Walked Side by Side)
Luciano Berio: Quattro canzioni
sekä Vilma Jää & co.

Ei mitä tahansa sillisalaattia, vaan hyvällä maulla ja pikantilla pieteetillä pikkelöityä rosollia vaaleanpunaisella kreemillä – niin herkullisen monipuolinen kattaus odottaa konserttikävijää Kesäkonserttien perjantai-illassa! Ohjelmaa värittävät vahva kansanmusiikkiyhteys, moninaiset eri kielet ja runot, ainutlaatuiset instrumentalistit ja karjankutsuhuuto. Virpin, Jannen ja Ismon historia juontaa juurensa Turun musiikkijuhlille, yli 10 vuoden taa. Ainutlaatuinen kokoonpano esiintyy erilaisissa yhdistelmissä, tuottaen kuulijoilleen aivan uudenlaisia konserttielämyksiä. Illan päätteeksi estradille nousee hurmaava Vilma Jää, joka ei taatusti – nimestään huolimatta – jätä kylmäksi! Tätä iltaa ei voi vain kuulla, tämä täytyy kokea.

SUNNUNTAI 12.6.

klo 17.00 Suomen lasimuseo 40 € sis. väliaikatarjoilun

PÄÄTÖSKONSERTTI
FANDANGO!

Virtuosi di Kuhmo
Emma Vähälä, Anna-Leena Haikola, Reeta Maalismaa, Salla Savolainen, viulu
Olli  Kilpiö, Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu
Mikko Ivars, sello
Aapo Juutilainen, kontrabasso

Ismo Eskelinen, kitara

Kenji Bunch: the still, small voice (Suomen ee.)
Luigi Boccherini: Kitarakvintetto nro 4 D-duuri “Fandango”
Max Bruch: Oktetto B-duuri

Juhlaviikon juhlavassa päätöskonsertissa lasimuseon lavalle nousee Virtuosi di Kuhmon yhdeksänhenkinen oktetti vieraanaan kitaristi Ismo Eskelinen. Fandango, espanjalaisalkuperää oleva tanssi, on antanut nimensä paitsi konsertillemme, myös Boccherinin hurmaavan aurinkoiselle kitarakvintetolle. Riemukkaan ohjelman alkajaisiksi kuullaan juurimusiikista inspiraationsa ammentanut Kenji Bunchin teos, joka saa samalla Suomen ensiesityksensä. Niin ja siitä yhdeksänhenkisestä oktetista: konsertin alkupuolen jälkeen toinen Virtuosien sellisteistä vaihtuu kontrabasistiin, kun konsertti ja sen myötä 40-vuotias festivaalimme päättyy juhlavan komeaan Bruchin oktettoon.