Suistamolaiset illatsut

SUISTAMOLAISET ILLATSUT

Riihimäen Kesäkonserttien tämän kesän festivaaliviikon päättää tänään sunnuntaina klo 18 Suomen lasimuseolla esitettävät päätösillatsut eli Anne-Mari Kivimäen poikkitaitteellinen Lakkautettu kylä -konserttikokonaisuus.

Illan aikana musiikki kulkee valokuvien kanssa yhtä matkaa 1900-luvun alun kuvitteellisista karjalaisista Suistamon illatsuista tämän päivän valokuvakonserttiin. Konsertissa kuullaan haitari-trancea, sota-ajan suosikkisävelmiä ja karjalankielistä arkistomateriaalia. Musiikin ja valokuvien myötä palataan Suistamoon ja pohditaan evakkoutta, sota-aikaa, kodin jättämistä ja nykytodellisuutta pienessä venäläisessä kylässä.

Konsertti haluaa erityisesti kunnioittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuonna Karjalan evakoita ja Suomen menetettyä osaa itsenäisen Suomen historiassa.

Tamperelainen Anne-Mari Kivimäki on muusikko ja säveltäjä. Hän on kiertänyt haitarinsa kanssa laajalti myös maailmalla kulttuurista toiseen. Lakkautettu kylä -konsertti on osa Kivimäen taiteellista tohtorintutkintoa, jota hän tekee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Tutkimuksen alkulähteenä ovat olleet suistamolaisen haitarinsoittaja ja tarinankertoja Ilja Kotikallion arkistoäänitteet.

Syyskuussa 2015 julkaistu Lakkautettu kylä -albumi on valittu vuoden 2015 kansanmusiikkilevyksi.

Anne-Mari Kivimäki on koonnut Lakkautettu kylä -konserttiin ainutlaatuisen kymmenhenkisen orkesterin ja kyläkuoron. Ryhmän muodostavat Anne-Mari Kivimäen lisäksi Piia Kleemola, Pekko Käppi, Petri Seppälä, Ville Leinonen, Rauno Nieminen, Silja Palomäki, Ville Rauhala, Meri Tiitola sekä Timo Väänänen. Tutumpien kansanmusiikkisoitinten kuten harmoonin, klarinetin, viulun, kontrabasson, erilaisten haitareiden, lyömäsoitinten, jouhikon ja kitaran lisäksi kuullaan muun muassa trumpettia, leukakannelta ja siperialaista pyngyriä. Konsertin ääniteknisestä toteutuksesta vastaa Samuli Volanto.

Konsertin aloittaa Tommi Kainulaisen ohjaama lyhytelokuva Sijaton sielu. Se on musiikkia, tanssia ja mykkäelokuvaa yhdistävä teos, joka kertoo pirun ilmestymisestä karjalaiseen kylään. Palkittu elokuva on kuvattu Suistamolla kesällä 2014 ja se sai ensi-iltansa tammikuussa 2015.

Lakkautettu kylä -konsertti on saanut Suomi 100 -statuksen samoin kuin koko Riihimäen Kesäkonserttien tänään päättyvä festivaaliviikko.

11.6. klo 18.00 Suomen lasimuseo
Päätösillatsut Anna-Mari Kivimäki ja Lakkautettu kylä
Lakkautettu kyläkuoro ja soitinryhmä
Pääsymaksuun sisältyy väliaikatarjoilu