Riihimäen Kesäkonserttien uusi taiteellinen johtaja on Tuomas Turriago

Riihimäen Kesäkonserttien taiteellinen johtaja vaihtuu. Yhdistyksen hallitus on valinnut uudeksi taiteelliseksi johtajaksi säveltäjä, pianisti ja kapellimestari Tuomas Turriagon Tampereelta. Hänen uraansa on siivittänyt kyltymätön intohimo ja rakkaus musiikkiin, soittimesta, tyylistä ja genrestä riippumatta. Riihimäen Kesäkonserttien hallitus halusi taiteellisen johtajan valinnan yhteydessä tukea strategisia tavoitteitaan ja löytää tehtävään henkilön, joka toisi klassisen musiikin festivaalille uutta ilmettä ja rohkeita taiteellisia näkemyksiä.

Taiteellisesta johtajuudesta kiinnostuneita henkilöitä etsittiin kevään 2023 aikana ja osalle tehtävästä kiinnostuneille annettiin ennakkotehtäväksi suunnitella tulevien vuosien taiteellisia linjauksia. Ennakkotehtävien perusteella hallitus haastatteli vielä kolmea ehdokasta ennen lopullista valintaa. Taiteellinen johtaja valittiin kahden vuoden sopimuksella ja sen mahdollisesta jatkamisesta vielä yhdellä vuodella neuvotellaan sopimuskauden aikana. Riihimäen Kesäkonserttien taiteelliset johtajat ovat yleensäkin olleet tehtävissään muutaman vuoden määräajan. Nykyinen taiteellinen johtaja, kitarataiteilija Ismo Eskelinen, on tehnyt upeaa työtä festivaalin eteen läpi koronavuosien ja muiden muutosten vuodesta 2017.

Riihimäen kesäkonserttien taiteelliset johtajat
1982-1995 Ilari Laakso
1996-2003 Juha Pesonen
2004-2007 Tempera -kvartetti (Silva Koskela, Laura Vikman, Tiila Kangas ja Ulla Lampela)
2008-2014 Esa Heikkilä
2015-2017 Joel Laakso
2017- 2023 Ismo Eskelinen
2024-2025 Tuomas Turriago

Tuomas aloitti pianonsoiton 7 vuotiaana, voittaen useita kilpailuja vain pari vuotta myöhemmin ja jo 11-vuotiaana hän soitti Jyväskylä Sinfonian solistina Mozartin pianokonserton K 488. Säveltämisen hän aloitti 9-vuotiaana.

Turriagon pianistin ura on ollut kamarimusiikkipainotteinen ja lisäksi hän on toiminut Säestyksen Lehtorina Tampereen Ammattikorkeakoulussa vuodesta 2004 sekä kamarimusiikin että prima vistan tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2019. Lisäksi hän on opettanut useilla pianon mestarikursseilla ja Nuorten Pianoakatemiassa. Hän on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden solistina ja soittanut lukuisilla suomalaisilla musiikkijuhlilla sekä esiintynyt myös mm. Saksassa (Berliinin Filharmonian kamarisali, Frankfurtin Alte Oper sekä Hampurin Spiegelsaal), Unkarissa, Virossa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Israelissa, Etelä-Koreassa ja Singaporessa. Hänen vakiopartnereihinsa ovat lukeutuneet mm. Michael Sanderling ja Pacho Flores.

Hän on ollut aktiivinen nykymusiikin puolestapuhuja sekä pianistina että kapellimestarina, ja hän on kantaesittänyt lukuisien säveltäjien teoksia, mm. Cecilia Damström, Minna Leinonen, Maria Kallionpää, Paavo Heininen, Mikko Heiniö ja Olli Virtaperko. Turriago voitti ensimmäisen palkinnon Kilin pohjoismaisessa kilpailussa 1992 ja toisen palkinnon Jyväskylän Pianokilpailussa 2001.

Turriagon 49 teosta käsittävään sävellystuotantoon kuuluu mm. kaksi kamarioopperaa, kaksi pianosonaattia, sonaatit tuuballe ja pianolle, trumpetille ja pianolle, käyrätorvelle ja pianolle, alttosaksofonille ja pianolle, huilulle ja pianolle, nokkahuilulle ja cembalolle sekä soolokitaralle, kaksi jousikvartettoa, sinfonia jousille ja kaksi kamarioopperaa. Keväällä 2024 Tampere Filharmonia ja Pacho Flores solistina kantaesittävät Turriagon trumpettikonserton, joka on Tampere Filharmonian tilausteos. Hänen musiikkiaan ovat kustantaneet Fennica Gehrman ja Uusinta Kustannus.

Tuomas on toiminut vuodesta 2010 säännöllisesti TampereRawn ja TAMK/Musiikin kapellimestarina, on Tampereen Kamarioopperayhdistyksen perustajajäsen ja kapellimestari ja on johtanut lisäksi mm. Vaasan, Seinäjoen ja Mikkelin kaupunginorkestereita, sekä Tampere Chamberia ja Tampere Filharmonian Vaskia. Tuomaksen monipuolisuutta ja ennakkoluulottomuutta kuvastaa, että hän oli Tampereen Teatterikesässä jymymenestyksen saavuttaneen hippimusikaali Hairin kapellimestari vuonna 2019.

Tuomas on levyttänyt Alba ja Pilfink  -levymerkeille. Hänen uusin CD-levynsä Sonatas (Pilfink Records) sisältää 4 Turriagon kamarisonaattia, soittajina Tuomaksen lisäksi Sami Junnonen, Joonatan Rautiola, Marko Hilpo, Tommi Hyytinen ja Harri Lidsle.

Hänet nimettiin kesällä 2019 ehdolle Suomen Musiikkikustantajien Liiton Vuoden taidemusiikin Säveltäjän palkinnon saajaksi.

Hänen työtään ovat tukeneet mittavilla apurahoilla mm Suomen Kulttuurirahasto ja Pro Musica -säätiö.

www.tuomasturriago.com