Ismo Eskelinen

Ismo Eskelinen

Ismo Eskelinen

Kitara

ismoeskelinen.com


KESKIVIIKKO 3.6.2020 klo 19.00 Suomen lasimuseo, 30 / 28 / 25 €

VENETSIAN KARNEVAALI

Karen Gomyo, viulu
Julian Steckel, sello
Irina Zahharenkova, piano
Ismo Eskelinen, kitara

Ravel: Jeux d’eau, M 30
Ravel: Ondine (Gaspard de la nuit)
Beethoven: Sellosonaatti nro 3 A-duuri, op. 69
Tan Dun: Seven Desires
Biber: Passacaglia g-molli (Mysteerisonaatit)
Paganini: Sonaatti nro 1 op. 2
Paganini: Romanssi (Grand Sonata)
Paganini: Venetsian karnevaali op. 10

Paganinista levitettiin juttuja, joiden mukaan hän oli tehnyt sopimuksen itsensä paholaisen kanssa. Säveltäjän aikalaiset kertoivat, että Paganini soitti viulua niin ylimaallisesti, että ihmiset menivät sekaisin, naiset pyörtyilivät. Aikansa rocktähden karisma ja koskettavuus ovat kantaneet meidän päiviimme saakka. Saman aikakauden toinen supertähti Beethoven lähti omille teilleen ja räjäytti musiikin siihenastiset rakenteet. Vallankumouksellisen säveltäjän syntymästä on kulunut 250 vuotta. Konsertin aluksi sukelletaan pinnan alle Ravelin kanssa. Mysteerien maailmaan ja karnevaalitunnelmaan johdattavat taiturimme Karen, Julian, Irina ja Ismo.


TORSTAI 4.6.2020 klo 19.00 Suomen lasimuseo, 30 / 28 / 25 €

RAKKAUDEN MYSTEERI

Aarne Pelkonen, baritoni
Karen Gomyo, viulu
Adrian Ibañez-Resjan, viulu
Julian Steckel, sello
Irina Zahharenkova, piano
Ismo Eskelinen, kitara

Mozart, sov. Porro: Grand Trio (viulusonaatti e-molli)
Fagerlund: Materie
Sibelius: kaksi laulua Shakespearen Loppiaisaatto-näytelmästä
Schumann: lauluja
Schumann: Dichterliebe, op. 48

Romanttinen ja epäonninen rakkaus – ah, mitä musiikin ja runouden polttoainetta! Schumann lienee riutunut rakkaudessa, kun sävelsi Dichterliebeä. Samaan aikaan hän nimittäin kävi oikeudenkäyntiä rakastettunsa Clara Wieckin isää vastaan, koska isä piti häntä sopimattomana sulhasehdokkaana. Aarne Pelkonen, yksi nuoren polven menestyneimmistä oopperalaulajista, eläytyy rakkauden mysteeriin Suomen lasimuseossa. Schumannin lisäksi konsertissa kuullaan Mozartia, Fagerlundia ja Sibeliusta. Aarnen ohella lavalla hehkuvat Karen, Irina, Julian, Adrian ja Ismo.


LAUANTAI 6.6.2020 klo 16.00 Suomen lasimuseo, 20 €

HARMO JA MINÄ

Jussi Vatanen, kertoja
Ismo Eskelinen, kitara

Castelnuovo-Tedesco / Jiménez: Harmo ja minä

Harvinainen teos Harmo ja minä on koskettava ja kaunis kuvaus ihmisen ja aasin ystävyydestä. Nobel-palkitun kirjailijan Juan Ramón Jiménezin runot ovat suorastaan ekstaattista luonnon, maaseudun ja lasten kuvailua. Runot säveltänyt italialainen Mario Castelnuovo-Tedesco muutti 1930-luvulla juutalaisvainojen alta Yhdysvaltoihin. Hän elätti itsensä elokuvamusiikilla, ja muu hieno sävellystyö jäi varjoon lukuun ottamatta kitaramusiikkia, jota hän sävelsi muun muassa Andrés Segovialle. Viime aikoina esille on alkanut vähitellen päästä muukin Castelnuovo-Tedescon tuotanto. Runouden ja musiikin silmäkulmia kostuttavaan liittoon johdattavat Jussi ja Ismo, jotka ovat molemmat ponnistaneet taidelajiensa eturiviin savolaisesta maalaismaisemasta Sonkajärveltä.


SUNNUNTAI 7.6.2020 klo 16.00 Suomen lasimuseo, 40 / 38 / 35 €

(sis. väliaikatarjoilun)

Päätöskonsertti
ELÄMÄN RIEMUA!

Virtuosi di Kuhmo:
Eriikka Maalismaa, Anna-Leena Haikola, Kati Kuusava, Reeta Maalismaa
– viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma, Olli Kilpiö – alttoviulu
Tomas Nuñez, Mikko Ivars – sello

Ismo Eskelinen, kitara

Boccherini: Kvintetto kitaralle ja jousille D-duuri, ”Fandango”
Bunch: String Circle
Mendelssohn: Oktetto Es-duuri op. 20

Riihimäen Kesäkonserttien 39. festivaaliviikko päättyy Mendelssohnin elämän riemua tulvillaan olevaan Oktettoon. Miten ikuisesti elämään jääneen mestariteoksen voi luoda vain 16-vuotiaana? Siinäpä mysteeriä kerrakseen. Musiikkikriitikko Conrad Wilson onkin sanonut, että nuorekas into, loisto ja täydellisyys tekevät Oktetosta yhden 19. vuosisadan musiikin ihmeistä. Konsertin alkupuoliskolla lumoudutaan tanssillisista rytmeistä, kun lasimuseon salin valloittaa Boccherinin Fandango. Estradilla ovat Ismo ja Virtuosi di Kuhmo.