photo

Joel Laakso

Taiteellinen johtaja

Riihimäen Kesäkonserttien taiteellisena johtajana on syksystä 2014 alkaen toiminut Joel Laakso (s.1978), Tanskan Kuninkaallisen Oopperan (Det Kongelige Kapel) 1. soolosellisti.

Taiteellisen johtajan tehtävä tuo Joel Laakson vanhaan kotikaupunkiinsa, sillä jo 5-vuotiaana hän aloitti sellonsoiton opinnot Riihimäen musiikkiopistossa, josta opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa opettajinaan mm. Martti Rousi, Erkki Rautio, Marcel Bergman, Hannu Kiiski ja Lea Pekkala. Edsbergin kamarimusiikki-instituutissa hän opiskeli Torleif Thedeenin johdolla.

Muun muassa maineikkaan Uusi Helsinki -kvartetin sellistinä Laakso on vieraillut useimmissa Euroopan maissa, USA:ssa, Aasiassa ja Australiassa. Tunnetuimmat festivaalitkin Suomessa ovat tulleet hänelle tutuiksi. Hän on myös esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan solistina esittäen mm. Beethovenin, Saint-Saensin sekä Tischtsenkon konserttoja. Aktiivisena kamarimuusikkona monet tunnetut muusikot ovat tulleet hänelle tutuiksi. Vuonna 2006 Laakso esitti Olli Mustosen sellosonaatin Suomen ensiesitykset yhdessä säveltäjän kanssa.

Laaksolla on käytössään Tanskan Kuninkaallisen Teatterin (Det Kongelige Teater) omistama, 1600-luvulla rakennettu Nicolo Amati -sello.

Joel Laakson isä Ilari Laakso oli Riihimäen Kesäkonserttien ensimmäinen taiteellinen johtaja ja yksi koko tapahtuman käynnistäjistä.

 

kuva: Martin Asbak Boensvang